Plicul cu fapte bune

Obiective:
  • valorizarea faptelor pro-sociale
  • cresterea stimei de sine, evidentierea calitatilor personale

Elevii sunt indemnati sa se gandeasca la un lucru bun pe care l-au facut in ultima vreme. Dupa un scurt timp fiecare va prezenta clasei, pe rand, fapta buna. Chiar daca vor exista mai multe fapte bune la un copil, el va trebui sa prezinte doar o singura fapta, cea care i se pare lui mai importanta.

La clasele mici, dupa aceasta etapa li se poate cere elevilor sa realizeze un desen in care vor reprezenta fapta buna pe care a povestit-o. Elevii vor primi de la profesor coli A4, si vor folosi creioane colorate.

Apoi, fiecare elev va primi cate un plic in care sa isi puna desenul. Plicul e bine sa fie personalizat si va reprezenta "plicul cu fapte bune al elevului X". Elevii vor fi indemnati ca de acum inainte, pentru fiecare fapta buna sa realizeze un desen care se va pastra in plicul fiecaruia. La elevii mai mari se poate exclude desenul dar li se poate cere sa scrie o compunere cu fapta cea buna.

Elevilor li sa va spune ca trebuie sa aiba grija de plicurile lor fiindca ele sunt niste documente importante, si li se va cere ocazional sa prezinte faptele bune, sau cate fapte bune au reusit sa realizeze intr-un anumit interval de timp.

Sugestii pentru profesori:

  • indemnati fiecare copil sa scrie cate o fapta buna, chiar daca e vorba despre un lucru marunt, care pentru unii par neimportante. Accentuati ca nu trebuie sa fie lucruri/fapte deosebite - astfel ca fiecare elev sa aiba ceva de impartasit
  • anuntati elevii ca vor putea sa prezinte desenele la sfarsitul orei - vor fi mai motivati sa lucreze.
  • cereti-le ca periodic sa isi completeze plicul cu fapte bune; daca observati comportamente laudabile, sugerati dumneavoastra respectivului sa puna si aceasta fapta in plic.
  • la sfarsit de semestru cereti elevilor sa prezinte plicul. Laudati-i pe cei care au completat plicul, eventual se poate acorda si o diploma celui care a realizat cele mai multe fapte bune.

preluare din Jocul de-a viata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu