Ce cred eu?

Obiective:
  • descrierea propriei persoane din diverse perspective
  • identificarea divergentelor de opinii parinte-copil din perspectiva copilului sau divergentele cu alte persoane
  • comunicarea de informatii despre sine

Rolul exercitiului este de a-l pune pe elev sa se priveasca pe sine din mai multe puncte de vedere (de preferinta ale unor persoane semnificative). Adesea conflictele intre adolescenti si parinti se datoreaza perspectivelor diferite si ireconciliabile asupra lucrurilor. De multe ori parintele nu isi cunoaste indeajuns copilul, nu-i stie temerile nici meritele, iar o data cu adolescenta aceasta discrepanta se accentueaza. Adolescentul nu se pune nicodata in locul parintelui, ii este greu sa comunice despre problemele care-l framanta si cauta intelegere si reconoastere in grupul de prieteni.

Profesorul distribuie fisele si solicita ca fiecare elev sa completeze afirmatiile din fisa din trei perspective:
  • cum ar raspunde el
  • cum ar raspunde mama de spre el
  • cum ar raspunde tata despre el
Se poate completa si din persectiva altei persoane (prieten, coleg de banca etc)

click dreapta pe imagine --> open link in new window


Dupa completarea fiselor de catre toti elevii se va realiza o discutie pe grupuri in care elevii vor impartasi colegilor de grup raspunsurile date. Acesta etapa se recomanda a fi urmata de sintetizarea informatiilor pe grupe si prezentarea lor clasei, respectiv o discutie cu intreaga clasa.
Ca mediator incurajati elevii sa compare perspectivele si in cazul in care apar diferente, sa discute impactul pe care il au acestea asupra relatiilor cu persoanele respective, precum si ce sugestii de remediere a efectelor negative pot gasi.

Sugestii pentru profesori:
  • dirijati discutia spre analiza diferentelor care apar intre perspective si eventualele cauze care le-au determinat
  • se poate extinde discutia la "imaginea" pe care o aratam altora (parinti, prieteni, colegi) si imaginea pe care o avem noi despre propria persoana, respectiv care sunt efectele diferentelor intre acestea.
preluare din Jocul de-a viata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu