Ce daruri accepți?

Lângă Tokio trăia un vestit războinic Samurai, care a decis să-i îndrume pe cei tineri în budismul Zen. Se spune că în ciuda vârstei înaintate, el putea înfrânge orice adversar.

Într-o după-amiază, un luptător - cunoscut pentru lipsa lui de scrupule - a ajuns în localitatea unde trăia bătrânul Samurai. Era cunoscut pentru tehnicile lui de a provoca la luptă, așteptă până când adversarul făcea prima mișcare și apoi contraataca cu viteză.

Tânărul luptător nu pierduse încă nici o luptă. Auzind de reputația Samuraiului, a decis să-l învingă pentru a-și mări faima.

Toți studenții erau împotriva luptei, dar bătrânul Samurai a acceptat provocarea. S-au adunat toți în piața din centrul orașului, iar tânărul a început să-l insulte pe Samurai. A aruncat câteva pietre în direcția lui, l-a scuipat în față, i-a aruncat toate insultele ce există sub soare, i-a insultat până și pe strămoșii săi.

Timp de câteva ore, a făcut totul pentru a-l provoca pe maestru, dar bătrânul rămânea impasibil. La sfârșitul după-amiezii, simțindu-se obosit și umilit, războinicul a abandonat și a plecat.

Decepționați de faptul că maestrul primise atât de multe insulte și provocări, studenții l-au întrebat:

- Cum ai putut răbda atât de multă umilință? De ce nu ți-ai folosit spada, chiar dacă știai că ai fi pierdut, în loc să-ți expui lașitatea în fața tuturor?

- Dacă cineva vine la tine cu un dar și tu nu îl primești, cui aparține darul? întrebă Samuraiul.

-Celui care ți l-a oferit, replică unul dintre discipoli.

- La fel și cu orice mânie, insultă sau invidie, spuse maestrul. Când nu sunt acceptate, continuă să aparțină celui care le-a purtat.




În viața de zi cu zi sunt nenumărate situațiile în care ne trezim prinși fără să vrem în tot felul de situații nedorite.

Fiecare clipă își are darul ei. Unele daruri ne sunt de folos, altele ne încurcă. Totul depinde de noi. Putem alege să acceptăm orice dar și să ne lăsăm atrași în jocul altora, sau să fim selectivi … și să acceptăm doar acele daruri care ne ajută în creșterea noastră.


(preluare www.damaideparte.ro)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu