Stiati ca?

Obiective
  • creșterea stimei de sine
  • identificare punctelor tari
  • "încălzirea" atmosferei

Se citesc clasei întrebările de pe fișă sau , dacă se lucrează pe grupe se distribuie fişele fiecărui grup de elevi.






Se pornește o discuție despre ce au în comun personajele despre care se vorbește (respectiv că au avut eșecuri serioase înainte de a reuși în viață). De multe ori eșecurile inițiale pe care le avem în drumul spre ceea ce ne dorim, sunt atât de descurajante încât pe unii îi fac să renunțe. Discuția se poate orienta spre identificarea calităților pe care le-au avut aceste personaje, care le-au ajutat nu doar să depășească un eșec inițial sau descurajările celorlalți, ci chiar să reușească să facă ceva important în viață, ceva care a rămas în istorie.

Se poate solicita elevilor sa se gândească la un eșec pe care l-au avut și pe care au reușit să-l depășească. Fiecare elev va încerca să găsească acele calități personale sau alte lucruri (de exemplu ajutorul altcuiva) care l-au ajutat să depășească un moment. Câțiva voluntari vor fi rugați să prezinte situațiile lor clasei.

Dacă se lucrează pe grupe, elevii vor împărtăși colegilor de grup situațiile prin care au trecut și eventual se alege din fiecare grup un elev care dorește să prezinte clasei cum a reușit el să depășească momentul dificil.

Sugestii pentru profesor:
  • ideea pe care o propune acest exercițiu este aceea că foarte mulți oameni au eșecuri chiar serioase în viață, dar cu toate acestea, unii reușesc să "se ridice" și să-și urmeze pasiunea facând chiar performanța tocmai în domeniul în care au fost descalificați de alții. De la aceste persoane putem învăța ceva despre cum un eșec te poate ambiționa sau că, așa cum spune proverbul , "Ce nu te omoară, te face mai puternic!"
  • Nu fortați elevii să vorbească despre eșecuri dacă nu doresc să o facă; punctați "resursele" pe care s-au bazat alții în depășirea dificultăților.
preluare din Jocul de-a viața

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu