Eu sunt cineva care...

Obiective:

  • identificarea caracteristicilor personale
  • comunicarea de informatii despre sine
  • sudarea colectivului

Acest exercitiu face parte din gama exercitiilor care-i ajuta pe elevi sa-si identifice anumite caracteristici pe care apoi le vor observa si la altii. Preocuparile si caracteristicile comune sunt baza pa care se initiaza contacte interumane si pe care se pot cladi prietenii. Exeritul ii pune pe elevi in ipostaza de a initia un contact cu un alt elev cu care a gasit ceva in comun si de a purta o discutie care-i permite sa dezvolte legatura initiala. Este foarte posibil ca elevii sa nu stie cate lucruri comune au colegii lor de clasa. Acest exercitiu este un prilej de a sude colectivul si de a escoperi pasiuni comune.

Fiecare elev primeste o fisa.

click dreapta pe imagine --> open link in new window

Elevii bifeaza afirmatiile care-i descriu, dupa care compara ce au ales cu ce au marcat colegii din grupa. O data identificate elementele comune, se discuta pe perechi sau cate trei (in functie de cati elevi din grupa au marcat afirmatia respectiva) despre afirmatia marcata, fiecare expunand experienta sa personala.

De exemplu, daca doi elevi au bifat "a castigat un trofeu", vor discuta despre situatia in care au castigat trofeul, ce fel de trofeu, cum s-au simtit etc. Se poate incerca gasirea colegului cu care are cele mai multe caracteristici in comun, respectiv o scurta discutie despre aceastea. Daca elevii nu-si gasesc puncte comune, fiecare va alege o afirmatie din cele pe care le-a marcat si va da colegilor cateva detalii in legatura cu ea.

Sugestii pentru profesori:
  • mediati discutia astfel incat elevii sa-si descopere preocupari sau aspecte comune; ceea ce avem in comun sunt lucrurile care leaga prietenii intre oameni, le ofera teme de discutie si motive pentru a petrece timp impreuna.
  • discutati si importanta deosebirilor dintre oameni, faptul ca fiecare sutnem unici si "altfel", dar tocmai aceasta face interesanta descoperirea unei alte persoane.
preluare din Jocul de-a viata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu