Cap sau pajura

Obiective:
  • autocunoastere/ intercunoastere
  • explorarea "celeilate laturi" a punctelor tari si slabe ale fiecaruia

Pentru aceasta activitate clasa este impartita in grupe de 5-7 persoane, in functie de numarul elevilor (mai mult de 4 subgrupe sunt greu de urmarit). Spre deosebire de alte activitati, acum le permitem elevilor sa-si aleaga singuri partenerii cu care sa lucreze, avand insa grija sa nu fie prea multi in acelasi grup.
Fiecare grup decide ordinea " de joc" si alege o persoana care va lua notite. Se stabileste regula conform careia la aruncarea cu moneda, "banul" inseamna "puncte tari" (calitati), iar "stema" inseamna "puncte slabe". Corespondentele pot fi stabilite si invers.
Primul "jucator" arunca moneda. In functie de cum cade aceasta, trebuie intai sa spuna grupului o calitte sau un defect propriu, dupa care sa descrie "cealalta fata a monedei", referitor la calitatea sau defectul spus anterior.
De exemplu:
Calitate: Sunt creativ
Cealalata fata a monedei: Nu prea imi organizez eficient munca, sunt dezordonat
sau
Defect: Vreau tot timpul sa fiu in centrul atentiei
Cealalta fata a monedei: Am calitati de lider

Fiecare grup trebuie sa ajunga sa dea cu banul de doua, trei ori, in functie de timpul disponibil. In final, dupa notitele luate va rezulta cate un poster cu puncte tari si slabe ale fiecarui grup, care va fi afisat sau prezentat.

Sugestii pentru profesori:
  • utilizati acest exercitiu cu clase in care atmosfera intre colegi este mai relaxata, astfel elevii vor avea retineri in a-si spune defectele. Daca aceasta conditie este indeplinita, activitatea va fi una placuta pentru participanti, in cadrul ei punandu-se in discutie unele norme acceptate social, si privindu-se intr-o lumina mai buna trasaturi considerate ca fiind defecte.
  • una dintre ideile de baza care este bine sa se desprinda dupa discutiile din finalul exercitiului este ca fiecare calitate ("punct tare") are in ea potentialul unui defect, la fel cum orice defect perceput ("punct slab") are in el potentialul unui viitor punct tare.
preluare din Jocul de-a viata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu