Stiati ca?

Obiective
  • creșterea stimei de sine
  • identificare punctelor tari
  • "încălzirea" atmosferei

Se citesc clasei întrebările de pe fișă sau , dacă se lucrează pe grupe se distribuie fişele fiecărui grup de elevi.






Se pornește o discuție despre ce au în comun personajele despre care se vorbește (respectiv că au avut eșecuri serioase înainte de a reuși în viață). De multe ori eșecurile inițiale pe care le avem în drumul spre ceea ce ne dorim, sunt atât de descurajante încât pe unii îi fac să renunțe. Discuția se poate orienta spre identificarea calităților pe care le-au avut aceste personaje, care le-au ajutat nu doar să depășească un eșec inițial sau descurajările celorlalți, ci chiar să reușească să facă ceva important în viață, ceva care a rămas în istorie.

Se poate solicita elevilor sa se gândească la un eșec pe care l-au avut și pe care au reușit să-l depășească. Fiecare elev va încerca să găsească acele calități personale sau alte lucruri (de exemplu ajutorul altcuiva) care l-au ajutat să depășească un moment. Câțiva voluntari vor fi rugați să prezinte situațiile lor clasei.

Dacă se lucrează pe grupe, elevii vor împărtăși colegilor de grup situațiile prin care au trecut și eventual se alege din fiecare grup un elev care dorește să prezinte clasei cum a reușit el să depășească momentul dificil.

Sugestii pentru profesor:
  • ideea pe care o propune acest exercițiu este aceea că foarte mulți oameni au eșecuri chiar serioase în viață, dar cu toate acestea, unii reușesc să "se ridice" și să-și urmeze pasiunea facând chiar performanța tocmai în domeniul în care au fost descalificați de alții. De la aceste persoane putem învăța ceva despre cum un eșec te poate ambiționa sau că, așa cum spune proverbul , "Ce nu te omoară, te face mai puternic!"
  • Nu fortați elevii să vorbească despre eșecuri dacă nu doresc să o facă; punctați "resursele" pe care s-au bazat alții în depășirea dificultăților.
preluare din Jocul de-a viața

Picasso

Obiective:
  • constientizarea diferentelor interindividuale
  • acceptarea modurilor diferite de a privi lucrurile

Profesorul deseneaza pe tabla sau pe o foaie mare de hartie o figura abstracta, de exemplu dintr-o linie ondulata inchisa.
Fiecare copil are sarcina de a se gandi la cat mai multe lucruri pe care le vede reprezentate in desenul respectiv. Toate aceste lucruri, in afara de cele care se repeta, vor fi notate pe tabla (desfasurarea exercitiului aduce intr-un fel cu metoda brainstormingului).
Discutiile ulterioare exercitiului se bazeaza pe ideea de diversitate, de valorizare a diferentelor interindividuale.

Sugestii pentru profesori:
  • acest exercitiu poate fi utilizat ca si ice-breacker, exercitiu introductiv, timpul necesar pentru desfasurarea sa fiind redus
  • discutiile, de preferinta conduse de catre elevi, pot pleca de la intrebarea "De ce credeti ca ati vazut in desen atatea lucruri deosebite si nu ati vazut toti acelasi lucru?"
preluare din Jocul de-a viata

Stiu cum te simti

Obiective:
  • analizarea si comunicarea sentimentelor produse de diverse situatii de viata
  • empatizara cu o alta persoana aflata intr-o situatie neplacuta
  • comunicarea de tip empatic, impartasirea sentimentelor celuilalt

Fiecare elev isi alege un partener, unul va fi ascultatorul, celalalt vorbitorul. Se alege o situatie ipotetica din cele prezentate mai jos, dar nu neaparat acestea, iar "vorbitorul" trebuie sa isi imagineze ca se afla in acea situatie si sa-i povesteasca colegului cum se simte. Dupa ce primul dintre ei discuta situatia ipotetica, ascultatorul trebuie sa incerce sa ii raspunda utilizand expresii cum ar fi : "vad ca acest lucru te-a ranit", "simt ca esti foarte manios fata de aceasta situatie", "simt ca...". Cateva perechi mai indraznete vor fi rugate sa joace rolurile in fata clasei, insa nu insistati daca elevii gasesc acest lucru prea dificil.

Incercati sa focalizati raspunsurile "ascultatorului" pe emotia pe care o simte cel ce se afla in situatia ipotetica modeland acest lucru cu unul dintre elevi. De multe ori cand povestim cuiva despre o situatie neplacuta nu ne asteptam neaparat sa ne ofere ceilalti solutii. Simtim doar nevoia sa ne asculte cineva, sa ne recunoasca dreptul de a ne simti tristi , maniosi, jenati, respinsi. Atunci cand cineva ne vorbeste despre o suferinta si noi ii dam sfaturi, ii spunem ca ii va trece cu timpul sau ii povestim cum si noi am trecut prin ceva similar si ne-a trecut, ii negam emotia pe care o simte in acel moment si dreptul de a simti acea emotie. De aceea este util ca elevii sa exerseze aceasta "reflectare" a emotiilor celuilat ca prim pas in intelegerea si comunicarea cu altii.

Situatii ipotetice:
  1. esti invinovatit pentru ceva ce nu ai facut
  2. tatal tau a fost dat afara de la serviciu
  3. esti hartuit pe coridorul scolii
  4. elevii rad de tine pentru ca ai dat un raspuns gresit la o intebare
  5. cel mai bun prieten se intalneste cu fosta ta prietena
  6. intri intr-o clasa, te asezi si deodata observi ca nu esti in clasa care trebuie
  7. fratele tau mai mic iti mazgaleste referatul in seara dinaintea zilei in care trebuie predat
  8. elevii au scris cu vopsea pe banca ta "esti un tocilar"
  9. aflii ca elevii din clasa ta merg la sfarsit de saptaman la film si tu n-ai fost invitat
  10. se aleg echipe pentru fotbal/bashet si nici o echipa nu te vrea

Sugestii pentru profesori:
  • puteti gasi si alte situatii care se preteaza poate mai bine la colectivul clasei cu care lucrati, situatii in care elevii au dificultati, nu stiu cum sa se comporte sau sa reactioneze
  • daca elevii pot gasi situatii de acest gen din viata lor personala este cu atat mai bine
  • cereti elevilor din pereche sa explice cum s-au simtit, cat de greu le-a fost sa gaseasca cuvintele prin care sa redea starea celuilat, iar ascultatorului cum s-a simtit la remarcile vorbitorului.
preluare din Jocul de-a viata