Situatii problema

Obiective
  • luarea de decizii, problematizare
  • analiza unor situatii concrete

Aceasta activitate reprezinta mai mult o metoda decat un exercitiu ca atare, putand fi utilizata in aproape oricare tema. Poate reprezenta de multe ori chiar un "colac de salvare", atunci cand nu stim cum am putea prezenta interactiv si modern un subiect mai putin interesant sau cand pur si simplu nu ne-am pregatit din timp.
Activitatea incepe cu impartirea elvilor pe grupe (in general patru), dupa care fiecare grupa va primi cate o situatie problema pe care trebuie sa o discute. Astfel de situatii pot fi reale, cautate in experienta clasei, individuala a elevilor, in experienta dumneavoastra ca dascal sau imaginare, create de asa natura incat sa raspunda temei aflate in discutie.

De exemplu:
In cadrul temei de siguranta rutiera, in loc sa prezentam doar expozitiv regulile de circulatie, putem gasi cateva intamplari (povestiri) pe care sa le dam elevilor spre discutare : despre un copil care a fost accidentat de o masina cand a iesit grabit de la scoala, despre altul care nu a fost atent cu bicicleta si a lovit o masina parcata si a fost aruncat de pe bicicleta, un baiat cu rolele care a iesit in viteza de pe o alee pe o strada circulata etc
Din astfel de intamplari, elevii vor extrage apoi singuri regulile de circulatie, dumneavoastra intervenind doar pentru eventuale corecturi sau completari.
Pe grupe, elevii vor primi nu doar cate o astfel de situatie, ci si indicatii clare asupra a ceea ce vor avea de facut. Astfel, elevii pot primi o intamplare neterminata, ei avand sarcina de a gasi mai multe posibile urmari si de a analiza in ce conditii apare fiecare urmare.
De exemplu: Andrei, in varsta de 12 ani a intarziat in parc mai mult decat avea voie. de teama sa nu fie pedepsit de parinti, aluat-o la fuga spre casa, fara sa mai astepte la semafoare. Ce se poate intampla in continuare?
Situatia poate fi completa, elevii primind intrebari la care trebuie sa raspunda : "Ce altceva se putea intampla?", "Ce ar fi trebuit sa faca personajul?", "Ce a gresit el?", "Ce ar fi trebuit sa faca parintii lui?", "Dar profesorii?" etc
Ultima faza a exercitiului consta in discutii asupra rezultatelor la care s-a ajuns. Fiecare grupa isi alege un "purtator de cuvant" care prezinta intregii clase activitatea grupei sale . Ceilalti sunt apoi indemnati sa vina cu completari, comentarii.

Sugestii pentru profesori:
  • chiar daca in exemplele de mai sus nu sunt datae povestirile complete, incercati sa "brodati" cat mai mult pe marginea subiectului. Cu cat povestirea este mai "vie", mai reala, cu atat mai incitati vor fi elevii in a o discuta. Vedeti ca model exercitiul Scrisori la redactie.
  • putem prezenta aceste intamplari ca fiind reale (intampalte cu cativa ani in urma, in alta scoala, in alta clasa, in alt oras, citite din ziar etc). Astfel impactul este mult mai mare asupra elevilor, mai ales in cazul celor mai mici.
  • merita sa intervenim in discutiile finale doar daca elevii nu reusesc sa traga concluziile sau sa ajunga la punctele esentiale ale temei.
preluare din Jocul de-a viata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu