"I will never say anything that couldn’t stand as the last thing I ever say."
There is beautiful hope in Humanity
"I will never say anything that couldn’t stand as the last thing I ever say."
Proiect pentru "Școala Altfel" - Comunicare în siguranță în rețelele sociale online
Scop: promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei on-line și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți, precum și conștientizarea și educarea acestora și a părinților lor asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.
Obiective:
- realizarea de către elevi a unui minidicționar "messengerez"-român pentru părinți
- conștientizarea pericolelor pe care le poate genera socializarea în rețelele sociale online
- implementarea unei atitudini pozitive și responsabile a copiilor și părinților față de Internet
Locația: sala CDI, laborator multimedia, sală de clasă
Resurse:
- umane: profesor - moderatorul activităților, elevi, părinți
- materiale: chestionar, fișa de lucru, pixuri, marchere, post-it divers colorate sau de diferite forme, flipchart/tablă magnetică, videoproiector, laptop, boxe, dvd fimul Trust (2010), diplome
- A1: chestionar
- A2: fișe de lucru, minidicționar
- A3: -
- A4: discuții, panoul cu post-it, fișele de evaluare
- A5: proiecte media și concurs de proiecte, diplome
Desfășurarea activităților:
- A1: Captarea atenției (10 minute)
Se anunță tematica.
Se va aplica un chestionar elevilor.
Adulților participanți la activitate li se propune să citească următorul text:
(Ulterior, am găsit pe facebook următoarea poezie, care cred că ar merge la fel de bine:
- A2: Realizarea minidicționarului (15 minute)
Cât timp elevii completează fișele de lucru, profesorul moderator explică adulților elementele cheie ale dezvoltării noului limbaj, pe care copii l-au denumit "messengereza". (mai multe detalii vezi aici.)
După ce s-au completat fișele de lucru, acestea vor fi centralizate de către elevi pe foile de flipchart/ pe tablă/ sau într-un document word scris pe calculatorul/laptopul conectat la videoproiector. Acesta va fi minidicționarul "messengerez"-român.
- A3:Vizionarea filmului tematic Trust(2010) (100 minute)
Temă de reflecție: A fost o întâmplare norocoasă? Ce s-ar fi putut întâmpla dacă adultul nu era tatăl fetei?
Temă de reflecție: A procedat corect fata? Unde a greșit? Ni s-a întâmplat vreodată să ne divulgăm identitatea și datele personale pe Internet?
Temă de reflecție: De ce era supărată fata? Unde credeți că a greșit? Cum poate repara greșelile pe care le-a făcut? Apoi se va prezenta site-ul sigur.info.
Temă de reflecție: Unde a greșit fetița? La ce pericole s-a expus? În continuare se va viziona filmul Trust, cu scopul de a conștientiza pericolele la care ne expunem atunci când navigăm pe Internet, și vom învăța ce trebuie să facem atunci când cineva ne-a pus în pericol pe Internet.
Scris şi regizat de David Schwimmer, Trust spune povestea unui abuz sexual asupra unei minore interpretate de Liana Liberato. Conform scenariului, tânăra de 14 ani (ai cărei părinţi sunt interpretaţi de Clive Owen şi Catherine Keener) cade victimă unui partener de discuţii pe chat. Soții Will și Lynn Cameron locuiesc alături de familie într-un cartier liniștit din suburbii și se simt în deplină siguranță, nefiind inițial îngrijorați de faptul că fiica lor în vârstă de 14 ani pe nume Annie discută frecvent pe Internet cu un interlocutor necunoscut, care pretinde că are 16 ani și se numește Charlie. Atunci când naiva Annie se lasă ademenită de Charlie și acceptă să îl întâlnească față în față, descoperă cu stupoare că nu este vorba despre un adolescent, ci despre un bărbat matur de 40 de ani, care este obsedat sexual și își vânează victimele pe rețelele de socializare online. După ce Annie este molestată și rămâne cu o traumă psihică pe care psihologa Gail se străduiește să o vindece, părinții se autoînvinovățesc pentru că nu au reușit să își protejeze copilul, iar relațiile de familie se deteriorează din zi în zi mai mult. Dornic să se răzbune pe acest pedofil pervers și să îl impiedice să violeze altă adolescentă, tatăl fetei, Will Cameron îl vânează prin toată țara pe Charlie pentru a-l pedepsi.
Pe parcursul derulării filmului profesorul coordonator/moderator va citi chestionarele copiilor și va realiza statistica.
- A4: Reflecții, feedback și evaluarea activității (20 minute)
Toți participanții sunt rugați să completeze fișele de evaluare a activităților.
- A5: Follow-up (5 minute)
Later edit:
Argourile, acronimele, emoticoanele şi noul limbaj folosit pe Internet
Se vorbește din ce în ce mai mult despre siguranța pe Internet și despre controlul parental aplicat adolescenților din zilele noastre. Profesori și părinți adesea ne-am confrutat cu ideea că elevii și copii noștri pe lângă limbajul bine cunoscut mai folosesc un limbaj total diferit, o nouă limbă străină am fi tentați să credem. Folosirea argoului în conversațiile lor nu ar fi o noutate, dar acronimele folosite în textele pe care ei le scriu ne-ar duce cu gândul că ar putea genera o nouă formă de artă a criptării. Iar pentru a putea vizualiza emoția, vibrația sau senzația pe care o transmite cuvântul scris, au apărut emoticoanele, care sunt mici desene reprezentând o față umană. Practic, s-a construit o nouă limbă, vorbită doar de copii noștri, pe care noi, adulții nu o putem înțelege.
Acronimul este un cuvânt “inventat” prin simplificare extremă (de obicei prin abreviere) a expresiei des folosită la “ceva” ușor de pronunțat, preferabil o invenție lexicală monosilabică sau disilabică, silabe ce trebuie să conțină atât vocale cât și consoane, conform Wikipedia. Argoul (cunoscut la noi și sub forma neologismului “slang”) este clar o parte importantă a limbajului scris sau vorbit. Necesitatea dezvoltării unui limbaj acronimic este de dată relativ recentă, și este datorată în mare parte utilizării cât mai frecvente a comunicării online în formă scrisă. Spun în formă scrisă, deoarece primele programe care permiteau o facilă comunicare online au fost programele de tip Mirc, în care singura formă de comunicare era comunicarea scrisă. O dată cu dezvoltarea programelor de mesagerie instant acestea au devenit din ce în ce mai populare. Comunicarea scrisă nu a mai fost suficientă, iar dezvoltatorii acestor programe au realizat variante deprogram în care comunicarea orală în timp real (live) a devenit posibilă. Pentru ca mesajul să fie corect interpretat de receptor au fost adăugate combinații de semne grafice existente pe tastatură, care ulterior au devenit emoticoane. Comunicarea pe Internet nu se rezumă la o comunicare între persoane de aceași naționalitate, ci este o comunicare fără bariere lingvistice, datorită acestui nou limbaj. Curios, noul vocabular al limbajului scris, format din argouri, acronime, abrevieri și emoticoane a devenit și vocabularul formelor de comunicare orală pe Internet. Nu este de mirare acest fapt deoarece este bine cunoscută dezvoltarea alertă pe care o are mediul online, iar utilizatorii comunicării online orale sunt de fapt vechii utilizatori ai comunicării în formă scrisă. Așadar, putem ajunge la concluzia foarte evidentă că această nouă formă de limbaj se datorează în foarte mare parte noilor tenologii.
Cum limba oficială a Internetului este în mod tacit acceptată a fi limba engleză, cuvintele care au astfel de abrevieri sunt în general cuvinte din limba engleză. Acest vocabular este îmbogățit de acronime cu tentă “națională”, acest amalgam conducând la o nouă formă a limbajului, adesea cunoscut în mediul online românesc sub numele de “romgleză” (română combinată cu engleză). O listă a celor mai des folosite acronime este, conform teenchatdecoder.com, următoarea:
Cercetarea Organizaţiei “Salvaţi Copiii” arată că 70% din adolescenţi şi 54% din copii folosesc zilnic Internetul. Jumătate din părinţi afirmă că perioada zilnică petrecută de copilul lor în mediul online este de aproape o oră. În realitate, copiii declară că stau în medie câte trei ore pe zi navigând pe internet. Ca părinți și ca educatori trebuie să conștientizăm noul trend al marilor pericole pe care le poate genera Internetul. E momentul ca și noi, profesori și părinți să învățăm acest nou limbaj, cu ajutorul căruia probabil vom reuși să-i înțelegem și să ne facem înțeleși de adolescenții care la rândul lor vor deveni în curând adulți. Nu este foarte greu să facem acest lucru, există translatoare/dicționare online, unul dintre cele mai populare fiind http://www.teenchatdecoder.com/. Evident că acolo există o traducere în limba engleză, dar datorită globarizării avem dezvoltată “romgleza”, o “cotropire” a limbii naționale de către limba engleză. Cum toate limbile cunosc o anumită evoluție, și acest nou limbaj format din acronime, argouri și emoticoane va suferi o evoluție. Din păcate pentru adulți, evoluția aceasta va ține pasul cu dezvoltarea alertă a Internetului.
Avem nevoie de netiquette –codul bunelor maniere pe Internet –, dar nu este suficientă doar această bună purtare. Avem nevoie de a face încă un pas înainte în a învăța cum am putea să ne protejăm și să-i protejăm de potențiale pericole pe copii noștri atunci când îi lăsăm să navigheze liber de-a lungul și de-a latul lumii virtuale.
Bibliografie/Webografie:
- http://middleearthnj.wordpress.com/2010/03/19/teen-slang-and-acronyms/
- http://www.antena3.ro/life-show/cultura/abrevierile-precum-lol-si-omg-admise-in-dictionarul-oxford-121899.html
- http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/internet-cand-au-fost-folosite-pentru-prima-data-acronimele-lol-omg-fyi-155758.html
- http://www.revistanoinu.com/Otto-Kraus-parinte-al-celebrului-OK.html
- http://www.teenchatdecoder.com/283/parents-rave-about-teen-chat-decoder-page-1/
- http://www.wayodd.com/teen-girl-wins-25000-in-text-messaging-contest/v/7054/
- foto: http://poze.haioase.org/Tastatura_4_4272.html
Reflecție
Don’t teach your kids this stuff. Please?
dear parent
teacher
administrator
board member
don't teach your kids to read
for the Web
to scan
RSS
aggregate
synthesize
don't teach your kids to write
online
pen and paper aren't going anywhere
since when do kids need an audience?
no need to hyperlink
make videos
audio
Flash
no connecting, now
no social networking
or online chat
or comments
or PLNs
blogs and twitter?
how self-absorbed
what a bunch of crap
and definitely, absolutely, resolutely, no cell phones
block it all
lock it down
keep it out
it's evil, you know
there's bad stuff out there
gotta keep your children safe
don't you know collaboration is just another word for cheating?
don't you know how much junk is out there?
haven't you ever heard of sexting?
of cyberbullying?
a computer 24-7? no thanks
I don't want them
creating
sharing
thinking
learning
you know they're just going to look at porn
and hook up with predators
we can't trust them
don't do any of it, please
really
'cause I'm doing all of it with my kids
can't wait to see who has a leg up in a decade or two
can you?
Facebook has You!
What if the real life (the outside the computer life ;) ) is Facebook? No need to test your faculties of imagination. Check out this video to see how Facebook would be in real life!
Propunere de activități pentru Școala Altfel
Aceste activități sunt prezentate urmărind ciclurile școlare, astfel:
- clasele primare: activități educative non-formale, specific cercetășești timp de 4 ore
- clasele gimnaziale: activități educative non-formale, specific cercetășești timp de 5 ore
- liceu: activități educative non-formale, specific cercetășești timp de 6 ore
Activitățile sunt prezentate spre a fi desfășurate în natură sau în sala de clasă, în funcție de specificul fiecărei școli, în funcție de vremea de afară sau de nevoile fiecărui grup de elevi.Toate activitățile corespund dezvoltării unei arii personale, așa cum sunt acestea definite în programul educativ al ONCR.În același timp, fiecare activitate în parte are în vedere dezvoltarea spiritului de echipă și încurajarea autonomiei copiilor și tinerilor prin metode participative.
Programul este conceput astfel încât să acopere orarul unei zile de școală, având activități introductive, activități principale și la final o etapă de fixare a abilităților dobândite și evaluarea zilei.
În localitățile în care există grupuri de cercetași, recomandăm colaborarea între inspectorat, școală, liceu pentru desfășurarea acestor activități, deoarece adulții voluntari cercetași au experiență practică în punerea în aplicare a unor asemenea evenimente, în cadrul întâlnirilor săptămânale pe care le desfășoară cu copiii și adolescenții.
Pentru implementarea în bune condiții a proiectului, din ianuarie 2012, va exista și o pagină web dedicată, unde cadrele didactice și adulții voluntari cercetași vor găsi o serie de resurse pentru desfășurarea Școlii Altfel în Spiritul Cercetășiei în localitatea lor.
- Fișe activitate clasele I - IV pentru interior , natură
- Fișe activitate clasele V - VIII pentru interior , natură
- Fișe activitate clasele IX - XII pentru interior , natură