Salata






O gospodină, dorind să prepare o salată de legume, gustoasă și hrănitoare, își pregăti pe masa de bucătărie tot ce-i trebuia: trei roșii mari, o ceapă, un morcov, un ardei gras și câțiva cartofi fierți. O vecină o chemă și o ținu un timp de vorbă. Legumele așteptau liniștite, dar se cam plictisiseră… și o roșie începu vorba între ele. Cu inima plină de mândrie, le spuse celorlalte legume:

-Noi, roșiile, suntem frumoase, cu obraji rotunzi și roșii ca nimeni altul, și cine mușcă din noi simte o adevărată plăcere și răcorire… Voi însă nu prea aveți cu ce vă lăuda, nici ca frumusețe, nici ca gust. Tu, ceapă, de exemplu, îți pui nu știu câte cămășuțe pe tine ca să nu ți se simtă iuțeala …

-Dar eu sunt bogată în enzime, substanțe care au un rol foarte important în regenerarea organismului! se apără ceapa.

-Ei, și ce contează asta, dacă nu se poate mușca din tine! îi zise altă roșie.

Ceapa se întristă și își strânse cămășuțele mai bine pe lângă ea, dar, mișcându-se, căzu de pe masă.

-Ha,ha! râseră roșiile…

-Voi ne cam disprețuiți pe toți ceilalți, ripostă morcovul, dar să știți că și eu, de exemplu, sunt plăcut la gust!

-Dar nici prea frumos nu ești, ești chiar caraghios; iar ardeiul de lângă tine, care se tot umflă, face el pe frumosul, însă pe dinăuntru este gol ca o minge și nici prea gustos nu e; ce să mai spun de cartofi, urâți cum nu se poate, mai rău, când sunt în coaja lor și fără vreun suc îmbietor, spuse și-a treia roșie.

Deodată, intră gospodina și discuția încetă.

-Unde-i ceapa? se întreba ea cu glas tare. Nu pot face o salată cu adevărat bună fără ceapă. Și-apoi, cum să mă lipsesc de substanțele ei atât de valoroase?  A, uite-o!…

Și când se aplecă, atinse din greșeală o roșie, care căzu și se storci…

-La gunoi cu ea! zise, și-o aruncă.

Curăță ceapa, o spălă și apoi o tăie în feliuțe subțiri, punându-le într-un castron alăturat. Curăță morcovul și-l dădu pe răzătoare.

-Morcovul este cea mai valoroasă legumă, e bogată în vitamina A, bună pentru vedere și antianemică, sporește globulele roșii și hemoglobina din sânge…

Următorul fu ardeiul, pe care-l tăie în felii subțiri, în timp ce declara:

-E bogat în vitamina C, ca și roșiile, vitamina care este tonifiantă și participă la distrugerea toxinelor din corp…

Apoi curăță și tăie în felii cartofii fierți, spunând:

-Cartofii sunt consistenți și hrănitori, ei înlesnesc funcțiile intestinale.

Cele două roșii rămase, auzind toate acestea, se rușinară și se înroșiră tot mai tare… Una îi spuse încetișor celeilalte:

-Nu suntem, dragă, superioare celorlalte, cum am crezut noi! Uite ce spune gospodina și câtă importanță le dă! Fiecare are valoarea și rolul ei, uneori chiar mai mari ca ale noastre!… Și uite ceapa, când a căzut, nu s-a storcit ca surata noastră ...

-Acum să tai roșiile, zise gospodina. Sunt foarte bogate în vitamina C…

Și începu să taie o roșie, care cu ultima răsuflare îi șopti suratei sale:

-…Și avem același final,dragă!

-Iar uneori, chiar mai urât, când ne storcim, îi răspunse repede cealaltă.







Tu ce fel de legumă ești?




De sărbători

Chiar dacă afară e soare, chiar dacă în societate e umbră, este totuși vremea când încercăm din nou, ca în fiecare an, să ne curățăm sufletele și să ne pregătim să celebrăm, alături de familie și de prieteni, Vestea cea mare. Sper din toată inima să aveți parte de sărbători liniștite, pline de speranțe, cu sănătate și împliniri. 








Crăciun fericit vă doresc tuturor!









Vreau să comunic!

“Dacă faci ceea ce întotdeauna faci, vei avea rezultatele pe care întotdeauna le ai. Dacă îţi doreşti alte rezultate, trebuie să faci ceva nou.”

Proverb danez

Este important să studiem comunicarea când noi comunicăm de când ne ştim?

Iată câteva motive pentru care cineva ar studia comunicarea:
- Pentru a mă înţelege mai bine cu cei apropiaţi
- Pentru a câştiga mai mulţi bani făcând vânzări prin telefon
- Pentru a afla cum pot să cuceresc o fată/ un băiat
- Pentru a fi privit cu respect de către oamenii de vază
- Pentru a deveni faimos şi reconoscut în public
- Pentru a putea convinge pe cineva (părinţi, profesori, posibili angajatori)

Care sunt motivele tale pentru care ai studia comunicarea?

Cineva însă ar putea să nu găsească nici un motiv, a comunica însemnând pentru el ceva firesc, precum respiraţia: “eu ştiu deja cum să comunic, bunul simţ îmi spune cum trebuie să procedez, nu?”

Comunicarea este baza tuturor relaţiilor noastre. Viaţa personală, viaţa profesională şi o măsură considerabilă a fericirii noastre depind de felul în care comunicăm. Cu cât reuşeşti să comunici mai bine, cu atât e mai probabil să ai succes în relaţiile cu familia, cu prietenii sau în cele de afaceri. Pentru că eşti nevoit să intri în contact cu oamenii, trebuie să te faci înţeles, să încerci să înţelegi ce doresc alte persoane pentru a te putea relaţiona cu ele şi pentru a putea rezolva anumite situaţii de viaţă. Oricât ar părea de ciudat, chiar şi rezolvarea unei probleme tehnice  presupune bune abilităţi de comunicare. Spre exemplu, pentru a construi un pod, trebuie să negociezi cu diverse instituţii, cu proprietarii terenului, să discuţi cu furnizorii, să organizezi echipa cu care vei lucra etc.

Achiziţionarea unor abilităţi de comunicare înseamnă mai mult decât învăţarea şi aplicarea strictă a unor reguli. Nu există o reţetă, o formulă magică. Nu devii un dansator mai bun desenând nişte paşi pe o podea, în ordinea corectă şi petrecându-ţi restul vieţii păşind pe acei paşi. Pentru a fi bun, trebuie să te adaptezi ritmului muzicii, dar şi ritmului partenerului tău. Similar, o bună comunicare presupune stăpânirea solidă a cunoştinţelor  despre comunicare, dar şi capacitatea de a te adapta caracteristicilor mereu în schimbare ale partenerului de comunicare (receptivitate, deschidere). Ai nevoie, aşadar, de cunoştinţe, dar şi de abilităţi de comunicare.

Comunicarea dă o formă vieţii noastre. Înainte de a afla cum funcţionează comunicarea, trebuie să ştim ce este comunicarea.  Comunicarea este procesul de trimitere, receptare şi interpretare a mesajelor prin care noi ne relaţionăm unii cu ceilalţi şi ne adaptăm la mediul înconjurător.(Robert Smith, 1992)

Virginia Satir descrie "comunicarea ca pe "o umbrelă uriaşă care acoperă şi influenţează tot ceea ce se întâmplă” între fiinţele umane. O dată ce fiinţa umană a sosit pe pământ, comunicarea este cel mai important factor şi singurul care determină ce fel de relaţii realizează ea cu alţii şi ce se întâmplă cu ea în lume."

Omul înseamnă comunicare, prin tot ceea ce spune, face, gândeşte şi simte. Chiar din zorii unei zile obişnuite, de la ritualul igienii zilnice, la rugăciunea de dimineaţă, la firescul unei urări de "Bună dimineaţa!" adresat persoanelor apropiate sau necunoscute, la vârtejul accelerat al ritmului de la şcoală sau de la locul de muncă, şi … până la momentele de linişte, relaxare şi somn. Oamenii comunică zilnic, eficient şi ineficient, verbal şi nonverbal, artistic şi ştiinţific.

Componentele comunicării

Comunicarea porneşte de la o sursă numită şi emiţător. De obicei, sursa este o fiinţă umană care doreşte să transmită ceva, un mesaj, altei persoane. Într-un dialog, rolurile de emiţător şi receptor se schimbă alternativ.

Între emiţător şi receptor se realizează un schimb de mesaje, alcătuite din idei, simboluri, coduri. Canalul este un “purtător” al mesajului.  Receptorul este cel care primeşte mesajul transmis de emiţător, îl decodifică şi îl supune unei interpretări personale. Orice comunicare are loc intr-un context.

Procesul comunicării implică:
- corpurile noastre
- valorile personale
- aşteptări
- simţuri
- experienţe

Aţi mai adăuga şi alte elemente?


Formele comunicării:
* Verbală 7%
* Paraverbală 38%
- expresivitate
- accent
- intonaţie
- topică
- timbru
* Nonverbală 55%

- mimică
- gesturi
- postură

Proxemica este ştiinţa folosirii spaţiului în relaţiile dintre oameni. Au fost descrise patru tipuri de distanţe:
- zona intimă: 15 - 46 cm
- zona personală: 46 - 1,22 cm
- zona socială: 1,22 - 3,60 cm
- zona publică: peste 3,60 cm

Stiluri de comunicare sunt:
 - cooperant
- rezolutiv
- bazat pe negociere
- asertiv
- directiv
- agresiv

Feedback-ul este un “ecou” ce dă de veste partenerului dacă este acceptat, înţeles sau nu. Lumea înconjurătoare reprezintă o oglindă – toate reacţiile acesteia înseamnă feedback, care ne ajută să ne înţelegem pe noi înşine.

A da şi a primi feedback pozitiv:

“A da”
 -Începeţi întotdeauna cu ceva pozitiv
- Fiţi concret
- Referiţi-vă întotdeauna la ceva ce poate fi schimbat
- Încercaţi să oferiţi alternative
- Fiţi descriptiv şi mai puţin evaluativ
- Oferiţi feedback-ul la persoana întâi
- Feedback-ul pe care îl oferiţi spune întotdeauna ceva şi despre voi

“A primi”
- Nu fiţi defensiv, încercaţi să ascultaţi şi să înţelegeţi ceea ce vi se transmite
- Cereţi/ ascultaţi părerea mai multor persoane înainte de a accepta/respinge feedback-ul

Regulile ascultării active

- Focalizează-te pe vorbitor
- Păstrează contactul vizual
- Acordă atenţie sentimentelor vorbitorului
- Ia în considerare atât sentimentele prietenoase, cât şi cele neprietenoase
- Arată că înţelegi ce ţi se spune
- Fii un ascultător “dificil”
- Nu eticheta vorbitorul
- Când asculţi activ, trimiţi următorul mesaj celuilalt: “eşti important pentru mine; vreau să te înţeleg.”

Asertivitatea

Asertivitatea este abilitatea de a ne exprima emoţiile şi convingerile fără a afecta şi ataca drepturile celorlalţi, fără a fi agresiv sau pasiv.

A fi asertiv presupune :
- a spune NU fără să ai sentimentul vinovăţiei
- a avea încredere în tine şi în ceilalţi
- a comunica opiniile şi experienţele personale cu ceilalţi
- a face complimte şi a şti să le accepţi
- a recunoaşte şi a respecta drepturile celorlalţi

Este dreptul fiecăruia de a avea valori, convingeri, opinii proprii. Este dreptul de a fi acceptat ca imperfect.  Este dreptul de a spune NU sau NU ŞTIU sau NU ÎNŢELEG sau NU MĂ INTERESEAZĂ.

Este dreptul de a te schimba, de a-ţi dezvolta viaţa aşa cum îţi doreşti.


Puncte de sprijin pentru o comunicare eficientă:
- Ţine cont de discrepanţele dintre comunicarea verbală şi de cea nonverbală!
- Respectă unicitatea celorlalţi!
- Fii pozitiv în comunicare!
- Fii un bun ascultător!
- Renunţă la idei preconcepute!
- Comunicarea se face în ambele sensuri: dai, primeşti şi invers!



ACTIVITĂŢI



1. "CE ESTE COMUNICAREA?"


Obiective: 
- realizarea unei liste cu posibile cuvinte sugerate de conceptul de comunicare
- exersarea brainstorming-ului ca metodă activ-participativă

Concepte-cheie:
- creativitate
- deschidere
- originalitate
- libertatea exprimării
- imaginaţie
Materiale necesare: markere, flipchart

Durata: 10 min.

Scenariul activităţii: 
Formatorul propune afirmaţia:  “Când aud cuvântul comunicare mă gândesc la…” Timp de 5 minute, participanţii vor spune toate cuvintele care le trec prin minte, ştiind că nu vor fi criticaţi, fără teama de a greşi. Toate ideile se vor nota pe flipchart. Acestea se discută pentru a fi conştientizate notele definitorii ale comunicării. Se fac precizări teoretice.



2. "GHICEŞTE HOBBY-UL!"

Obiective:

- Folosirea întrebărilor deschise pentru a ghici hobby-ul mimat
- Comunicarea nonverbală, cât mai expresivă
- Conştientizarea importanţei comunicării nonverbale

Concepte-cheie:
- comunicare nonverbală
- autocunoaştere
- intercunoaştere
- atitudini
Durata: 20 min.

Scenariul activităţii: 
Participanţii se împart în grupuri, după componentele comunicării: emiţătorii, receptorii, canalele, feedback-urile, mesajele, contextele. Fiecare participant din grup se gândeşte timp de un minut la hobby-ul personal, pe care-l va mima în faţa celorlalţi într-o manieră cât mai originală şi plină de umor. Ceilalţi membri vor încerca să ghicească ceea ce s-a mimat. Se face o listă comună cu hobbyurile grupului. Apoi, timp de şapte minute, se discută despre istoriile acestor pasiuni. Rezultatele se comunică grupului mare. Se analizează punctele comune şi diferenţele dintre membrii grupului.

Analiza activităţii:
- Cum ţi-ai descoperit hobby-ul?
- Ţi-a fost greu sau uşor să mimezi hobby-ul?
- Cum te-ai simţit exprimându-te nonverbal în faţa grupului?
- Cum a fost să descoperi că şi alţi colegi au acelaşi hobby ca şi tine?
- Ce elemente ale exprimării nonverbale te-au ajutat să-ţi construieşti jocul de mimă?


3. "SPATE ÎN SPATE"


Obiective:
- Conştientizarea comunicării nonverbale de tipul “face to face” în alegerea carierei
- Optimizarea comunicării verbale şi nonverbale
Concepte-cheie
- comunicare nonverbală
- mimică, gestică
- comunicarea faţă în faţă
- atitudine
- comportament
Durata: 20 min.

Scenariul activităţii:

Participanţii se împart în diade, se aleg persoane care nu s-au cunoscut foarte bine până atunci. Aceştia vor sta pe două scaune, spate în spate şi fiecare va povesti, timp de cinci minute, cea mai frumoasă experienţă a lui: un film drag, o întâmplare sau ceea ce doresc membrii diadei. Apoi, timp de cinci minute, scaunele se vor aşeza faţă în faţă şi se va repeta „povestirea” reciprocă despre cea mai reuşită experienţă trăită din ultima săptămână.

Analiza activităţii:

- Cum te-ai simţit în cele două situaţii?
- Care tip de comunicare ţi-a plăcut mai mult? De ce?
- Ce consecinţe are primul tip de comunicare? În familie? La şcoală? La viitorul loc de muncă?
- Care sunt avantajele comunicării “faţă în faţă”,faţă de comunicarea spate în spate?
- Ce este mai important în comunicarea dintre doi sau mai mulţi oameni?
- Care sunt punctele tari ale comunicării în alegerea unei cariere?
- Cum poate fi antrenată comunicarea “faţă în faţă” pentru a fi eficientă?
- În ce situaţii de viaţă se întâmplă să întâlneşti comunicarea “faţă în faţă”? Dar celălalt  tip de comunicare?



4. "CE POATE FACE UN ZÂMBET?"

Obiective:
- Conştientizarea importanţei modalităţilor de comunicare interpersonală
- Optimizarea comunicării verbale şi nonverbale
Concepte-cheie:
- comunicare nonverbală
- mimică, gestică
- mesaj
- atitudini
- imagine de sine
Materiale necesare: oglindă, un coşuleţ, coli de hârtie

Durata: 10 min.

Scenariul activităţii:

Formatorul activităţii are o oglindă ascunsă într-un coşuleţ. Acesta se plimbă pe la fiecare membru al grupului şi îi solicită să privească în interiorul coşuleţului în tăcere şi să observe ce vede acolo, să constate cum este ceea ce vede. Timp de 2 minute fiecare scrie pe o foaie de hârtie ce a văzut în coşuleţ, dacă îi place ce a observat. Apoi este rugat să zâmbească la colegul din stânga şi din dreapta sa, dar şi la colegul din el însuşi. Remarcă efectul pozitiv produs de zâmbetul tău asupra celorlalţi. Spune un banc, o glumă grupului mare!

Analiza activităţii:

- Am făcut acest exerciţiu şi am constatat că …
- Ce poate face un zâmbet în cariera ta?
- Ce modalităţi putem folosi pentru a armoniza starea noastră interioară cu cea exterioară pentru a fi cât mai autentici?

 preluare din Ghidul carierei mele






S.N.A.C.

Each year since 1983, Europe has initiated a "European Year" awareness campaign designed to inform the citizens of Europe and dialogue with them to work for change in mentalities and  behaviour. These European years also provide opportunities for drawing the attention of  national governments to societal themes. In 2008, the Union celebrated the the European Year of multicultural dialogue, in 2007 equality of opportunity was to the fore and in 2006, workers' mobility.

Anul 2010 este Anul European pentru Combaterea Sărăciei și a Excluderii Sociale.






Comisia Europeană a stabilit că anul 2011 este Anul European al Voluntariatului. 







The European Year of Volunteering 2011 (EYV) is a celebration of the commitment of millions of people in Europe who work in their communities during their free time without being paid. Their efforts and those of the many thousands of volunteering organisations make a huge difference to our lives in countless ways. The year is also a challenge to those Europeans who do not volunteer, to let them know that they can also make a difference.

Puteți desfășura activități finanțate sub această tematică  realizând parteneriate la nivel european - prin Comenius - sau la nivel național - prin SNAC

 Detaliez aici niște informații generale depre SNAC.

S.N.A.C. = Strategia Națională de Acțiune Comunitară.

  • Detalii despre acest proiect se pot găsi aici.
  • Moduri (exemple) de întocmire a planului de acțiuni - "the handbook of the project" - găsiți aici
  • Informații despre Sistemul Național de Acțiune Comunitară găsiți aici.



Thoughts on using Prezi as a teaching tool






Build Literacy Skills with Wordle

I've always been interested in quantitative displays of information. I've been having lots of fun with Wordle - a free website that creates "word clouds" (or "tag clouds") for text analysis. Simply copy/paste text and in seconds Wordle gives you a visual representation of word frequency. The example below was created by analyzing all the words used in my blog in 2008.







While you can directly type into the Wordle text box, I would recommend you copy and past text into it. That allows you to get text directly from online sources or your own text document. Student can either work on their individual Wordles or collaborate together on one. In the later case, it's probably most efficient to gather all their writing into one text document before copy/pasting it into a Wordle. Use tilde sign to create phrases. Example: learning~strategies. Another tip: After you create a Wordle, right click a term to remove it from the Wordle results.







The site allows you to modify the color scheme, font, alignment and even set the maximum number of words to include in the analysis (example top 100 words, top 50 words, etc) For inspiration on layout see these Wordle samples at Flickr

Wordle output - If you PDF generating software, you can "print" a Wordle to a PDF file. Or you can do a screen capture of the Wordle. Do live Wordles on your smartboard. For a how-to on screenshots click here.

So how could your students use Wordle?

Defining  skills - Before the dictionary comes out, give your students a new vocabulary word and ask them to brainstorm all the word they associate with it. Gather up all the brainstormed words for a Wordle. After the term has been formally defined, repeat the process and compare to the "pre-dictionary" Wordle.

Summarizing skills - As a pre-reading exercise - copy/paste text of reading into  a Wordle and ask students to predict what the main ideas of the reading will be. Another pre-reading option - give them a Wordle of a non-fiction reading and ask them to use the Wordle to generate a title or headline before they see the real article. Post reading - ask them to reflect on the reading based on a prompt (examples - main idea, what you've learned, funniest element, etc). Then collect all their reflections into a Wordle.

Comparison skills - Give them two different accounts / essays on the same theme / event - let them compare the Wordles generated by each. Or you could generate Wordles for two different reading - then let student see if they can match the Wordle to it's corresponding reading.

I've been collaborating with fellow educators on a Google Doc guide to using Wordle in the classroom.







To do ...

The page of good thoughts

Before you speak, listen.

Before you write, think.

Before you spend, earn.

Before you invest, investigate.

Before you criticize, wait.

Before you pray, forgive.

Before you quit, try.

Before you retire, save.

Before you die, give.
William Arthur Ward





Adevar...






Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi departe. (Constantin Brâncuși)


Proverb chinezesc




I hear: I forget
I see: I remember
I do: I understand.






De ce țipă oamenii?

Într-o zi, un înțelept din India puse următoarea întrebare discipolilor săi:

-De ce țipă oamenii când sunt supărați?
-Țipăm deoarece ne pierdem calmul, zise unul dintre ei.
-Dar de ce să țipi atunci când cealaltă persoană e chiar lângă tine? întrebă din nou înțeleptul.
-Păi, țipăm ca să fim siguri că celălalt ne aude, încerca un alt discipol.

Maestrul întrebă din nou:

-Totuși, nu s-ar putea să vorbim mai încet, cu voce joasă?

Nici unul dintre răspunsurile primite nu-l mulțumi pe înțelept.

Atunci el îi lămuri:

-Știți de ce țipăm unul la altul când suntem supărați? Adevărul e că atunci când două persoane se ceartă, inimile lor se distanțează foarte mult. Pentru a acoperi această distanță, ei trebuie să strige, ca să se poată auzi unul pe celălalt. Cu cât sunt mai supărați, cu atât mai tare trebuie să strige, din cauza distanței și mai mari. Pe de altă parte, ce se petrece atunci când două ființe sunt îndrăgostite? Ele nu țipă deloc. Vorbesc încetișor, suav. De ce? Fiindcă inimile lor sunt foarte apropiate. Distanța dintre ele este foarte mică. Uneori, inimile lor sunt atât de aproape, că nici nu mai vorbesc, doar șoptesc, murmură. Iar atunci când iubirea e și mai intensă, nu mai e nevoie nici măcar să șoptească, ajunge doar să se privească și inimile lor se înțeleg. Asta se petrece atunci când două ființe care se iubesc, au inimile apropiate.

În final, înțeleptul concluzionă, zicând:

-Când discutați, nu lăsați ca inimile voastre să se separe una de cealaltă, nu rostiți cuvinte care să vă îndepărteze și mai mult, căci va veni o zi în care distanța va fi atât de mare, încât inimile voastre nu vor mai găsi drumul de întoarcere."





Think Before You Post





The Internet has helped to enrich our lives in many ways, however, it has also provided child predators with a new way to reach potential victims and commit crimes.

Sixty-one percent of 13-17 year olds have a personal profile on a social networking site and half have also posted pictures of themselves. Teen girls are particularly at risk of 1 in 7 youth who received a sexual solicitation or approach over the Internet, 70 percent were girls.

The goal of the third year of the Online Sexual Exploitation PSA campaign is to make teen girls aware of the potential dangers of sharing and posting personal information online and of communicating with unfamiliar people to help reduce their risk of sexual victimization and abduction. The PSAs direct teen girls to Think Before You Post, and as with the previous two years, ask viewers and listeners to visit www.cybertipline.com, to get tips on how to prevent, detect, and report suspicious online behavior.









Aesop's Fable - The Hare With Many Friends

A hare was very popular with the other animals in the jungle who all claimed to be her friends. One day she heard the hounds approaching her and hoped to escape them by the aid of her Friends. So, she went to the horse, and asked him to carry her away from the hounds on his back. But he declined, stating that he had important work to do for his master.

"He felt sure," he said, "that all her other friends would come to her assistance."

She then applied to the bull, and hoped that he would repel the hounds with his horns. The bull replied:

"I am very sorry, but I have an appointment with a lady; but I feel sure that our friend the goat will do what you want."

The goat, however, feared that his back might do her some harm if he took her upon it. The ram, he felt sure, was the proper friend to ask for help. So she went to the ram and told him the case. The ram replied:

"Another time, my dear friend. I do not like to interfere on the present occasion, as hounds have been known to eat sheep as well as hares."

The Hare then applied, as a last hope, to the calf, who regretted that he was unable to help her, as he did not like to take the responsibility upon himself, as so many older persons than himself had declined the task. By this time the hounds were quite near, and the Hare took to her heels and luckily escaped.

Moral of the story :
He that has many friends, has no friends. 






























TRAVEL - a Guide For Friendship

T-R-A-V-E-L

Inmate Mitchell King had a visitor — his wife. King was serving a six-year jail term in Auckland, New Zealand for armed robbery. But his wife didn't want to be away from him for that long. So they held hands. And they stuck. She'd rubbed her palms with Super Glue. Their new-found closeness was short-lived. And their separation painful. Her technique is not one I'd recommend for a closer relationship.

But if you want more closeness; if you desire relationships that are deeper and broader, more meaningful and longer-lasting, then remember the word "travel."

T is for TRUST
Trust is the glue that holds people together (not Super Glue). A relationship will go nowhere without it.









R is for RESPECT

"Do not save your loving speeches for your friends till they are dead; do not write them on their tombstones, speak them rather now instead," writes Anna Cummins. It's about respecting others and letting them know that you value them.









A is for AFFECTION
Sometimes affection means love. Sometimes it means a touch. Always it means kindness.








V is for VULNERABILITY
Though we may feel afraid to let another too close, no relationship will go anywhere without risking vulnerability. Entrepreneur Jim Rohn says, "The walls we build around us to keep out the sadness also keep out the joy." And the love.







E is for EMOTIONAL INTIMACY
Learn to be open. Learn to communicate freely. What kinds of relationships you make are largely determined by how openly you have learned to communicate.






L is for LAUGHTER
Victor Borge got it right when he said, "Laughter is the shortest distance between two people." It's also the most enjoyable.





For relationships that can really go somewhere, just remember the word "TRAVEL." Then enjoy the trip!

Life As A Cake

Author Unknown


A little boy is telling his Grandma how everything is going wrong — school, family problems, severe health problems, etc. Meanwhile, Grandma is baking a cake. She asks the child if he would like a snack, which of course he does.

"Here. Have some cooking oil."
"Yuck," says the boy.
"How about a couple of raw eggs?"
"Gross, Grandma."
"Would you like some flour then? Or maybe baking soda?"
"Grandma, those are all yucky!"
To which the Grandma replies: 
"Yes, all those things seem bad all by themselves. But when they are put together in the right way, they make a wonderfully delicious cake!





Viața ca o prăjitură

Un băiat îi povestea bunicii sale despre cât de rău îi merg toate - la școală avea probleme, în familie avea probleme, avea probleme de sănătate etc. În ce nepotul îi povestea, bunica pregătea o prăjitură. Bunica la întrebat pe nepot dacă nu ar dori să ia o gustare.

-Uite, niște ulei! -spuse bătrâna.
-Yuck!, zise băiatl.
-Niște ouă crude?
-Scârbos, bunico!
-Poate că ai dori niște făină? Sau niște praf de copt?
-Bunico, toate acestea sunt îngrozitoare!

La care bunica a replicat:

-Desigur, toace aceste lucruri sunt îngrozitoare atunci când la luăm separat. Dar în momentul în care le punem împreună într-un mod corect ele vor face o minunată prăjitură delicioasă! 


Ziua “Pay it Forward” – 29 aprilie 2010

Ce pacat ca am aflat abia acum de actiunile acestea. Ce pacat ca oamenii astia nu iau legatura cu oamenii din ISJ, poate asa activitatile ar fi mai usor cunoscute. Din experienta ultimilor ani, stiu ca e greu  sa "urnesti" copii doar la primele activitati, deja de la a doua, a treia activitate, vin singuri sa te roage sa  ... "mai facem".

Asa ca, avand in vedere ca tematica din titlu se incadreaza perfect si pe contextul anilor europeni 2010, respectiv 2011, consider perfecta ideea zilei "Play it Forward". Asadar, ce este "Play it Forward"?

"In fiecare an, in ultima zi de joi a lunii aprilie se sarbatoreste ziua “Pay it Forward”. Multi dintre voi poate au citit cartea scrisa de Catherine Ryan Hyde care sta la baza acestei miscari, sau au vazut filmul “Pay It Forward”. Este povestea unui băiat care a făcut trei fapte bune pentru trei persoane. În schimb, tot ce a dorit copilul a fost ca acestea să faca la randul lor fapte bune pentru alte trei persoane şi să păstreze acest ciclu in miscare.

O  fapta buna poate nu mai conteaza chiar asa mult in ziua de astazi, dar daca fiecare ar face ceva bun pentru altcineva, atunci acest ciclul al generozitatii şi bunatatii poate va aprinde acea flacara din sufletul fiecaruia care ne va ajuta sa devenim Oameni mai Buni.

Alatura-te grupului “Pay it Forward Romania”  http://groups.to/payitforwardro/  si sarbatoreste ziua “Pay it Forward” in fiecare zi, daca se poate" :)


Scrisori la redactie

Obiective:
dezvoltarea abilitatilor de luare a deciziei si rezolvare de probleme in situatii de criza
confruntarea de idei si solutii diferite, dezvoltarea abilitatilor de argumentare

Elevii sunt impartiti in patru grupe, fiecare primind cate unsa din "Scrisorile catre redactie" de mai jos. Elevii din grupa trebuie sa-si asume rolul ed a raspunde la aceste scrisori. In fiecare grupa va aparea o confruntare de idei, punerea de acord fiind foarte dificila. De fapt, aceasta nici nu reprezinta scopul exercitiului; se

" IheartU"

:)




How sweet! :)

P.S. De cand n-am mai postat s-au schimbat destule  in interfata "panel"-ului de postare!!!

A mouse story

A mouse looked through the crack in the wall to see the farmer and his wife open a package. What food might this contain?"


The mouse wondered - he was devastated to discover it was a mousetrap.


Retreating to the farmyard, the mouse proclaimed the warning : There is a mousetrap in the house! There is a mousetrap in the house!"

The chicken clucked and scratched, raised her head and said, "Mr. Mouse, I can tell this is a grave concern to you, but it is of no consequence to me. I cannot be bothered by it."


The mouse turned to the pig and told him, "There is a mousetrap in the house! There is a mousetrap in the house!"

The pig sympathized, but said, I am so very sorry, Mr. Mouse, but there is nothing I can do about it but pray. Be assured you are in my prayers."

The mouse turned to the cow and said "There is a mousetrap in the house! There is a mousetrap in the house!"

The cow said, "Wow, Mr. Mouse. I'm sorry for you, but it's no skin off my nose." So, the mouse returned to the house, head down and dejected, to face the farmer's mousetrap alone.

That very night a sound was heard throughout the house -- like the sound of a mousetrap catching its prey. The farmer's wife rushed to see what was caught.

In the darkness, she did not see it was a venomous snake whose tail the trap had caught. The snake bit the farmer's wife.

The farmer rushed her to the hospital , and she returned home with a fever.

Everyone knows you treat a fever with fresh chicken soup, so the farmer took his hatchet to the farmyard for the soup's main Ingredient.

But his wife's sickness continued, so friends and neighbours came to sit with her around the clock. To feed them, the farmer butchered the pig.

The farmer's wife did not get well; she died. So many people came for her funeral, the farmer had the cow slaughtered to provide enough meat for all of them.


The mouse looked upon it all from his crack in the wall with great sadness...

So, the next time you hear someone is facing a problem and think it doesn't concern you, remember - when one of us is threatened, we are all at risk.

We are all involved in this journey called life. We must keep an eye out for one another and make an extra effort to encourage one another.






Sweet - Marble

A boy and a girl were playing together. The boy had a collection of marbles. The girl had some sweets with her. The boy told the girl that he will give her all his marbles in exchange for her sweets. The girl agreed.

The boy kept the biggest and the most beautiful marble aside and gave the rest to the girl. The girl gave him all her sweets as she had promised.

That night, the girl slept peacefully. But the boy couldn't sleep as he kept wondering if the girl had hidden some sweets from him the way he had hidden his best marble.

Moral of the story: If you don't give your hundred percent in a relationship, you'll always keep doubting if the other person has given his/her hundred percent.. This is applicable for any relationship like love, friends, employer-employee relationship etc., Give your hundred percent to everything you do and sleep peacefully :)






Fingers





There is a beautiful and convincing explanation given, though many Legends existed...
* Thumb represents your Parents
* Second (Index) finger represents your Siblings
* Middle finger represents your-Self
* Fourth (Ring) finger represents your Life Partner
* and the Last (Little) finger represents your children

Firstly, open your palms (face to face), bend the middle fingers and hold them together - back to back.
Secondly, open and hold the remaining three fingers and the thumb - tip to tip (as shown in the pic above).

Now, try to separate your thumbs (representing the parents)..., they will open, because your parents are not destined to live with you lifelong, and have to leave you sooner or later.

Please join your thumbs as before and separate your Index fingers (representing siblings)... ., they will also open, because your brothers and sisters will have their own families and will have to lead their own separate lives.

Now join the Index fingers and separate your Little fingers (representing your children)... ., they will open too, because the children also will get married and settle down on their own some day.

Finally, join your Little fingers, and try to separate your Ring fingers (representing your spouse). You will be surprised to see that you just CANNOT..... because Husband & Wife have to remain together all their lives - through thick and thin!!

Try this out.........
ISN'T THIS A LOVELY THEORY?