Biletele cu secrete

Obiective
  • intercunoastere, comunicare
  • relationare in cadrul grupului

Fiecare participant primeste cate un biletel pe care primeste intructiunea de a scrie cate ceva despre propria persoana, mai exact un "secret", un lucru pe care ceilati membri ai grupului sa nu il cunoasca, dar pe care sa fie de acord sa il impartaseasca.

Biletelele sunt stranse intr-o cutie sau plic, dupa care sunt desfacute pe rand, de catre profesor, toate afirmatiile fiind scrise pe tabla (sau pe o coala de flipchart).

Sarcina fiecaruia va fi sa identifice cui ii apartine fiecare informatie, intrebandu-si colegii. Intrebarile trebuie sa fie inchise, tintite si adresate unei anumite persoane, si nu mai multor deodata. De exemplu, sa intreaba: "Tu ai scris ca iti place mancarea chinezeasca?" si nu "Cine a scris ca ii place mancara chinezeasca?". Jocul se intrerupe cand cineva a reusit sa asocieze fiecarei afirmatii cate o persoana din grup.

Sugestii pentru profesori:
  • exercitul determina in general destula de multa "agitatie" in clasa, tinand cont de faptul ca elevii trebuie sa circule prin sala pentru a pune intrebari. Este deci indicat sa fie utilizat un grup mai mic, fie cu o clasa mai usor de stapanit.
  • in cadrul discutiilor ulterioare exercitiului se poate porni de la intrebari de genul: "de ce ne-am dat seama mai usor cui apartin unele afirmatii si altele nu?", "de ce unii au fost mai usor identificati decat altii?" etc
  • incercati sa nu comentati critic afirmatiile ("secretele") scrise pe biletele
preluare din Jocul de-a viata


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu