Povestea magarului batran

Într-o buna zi, măgarul unui ţăran căzu într-o fântână. Nefericitul animal se puse pe zbierat, ore întregi, în timp ce ţăranul căuta să vadă ce e de făcut.Până la urmă, ţăranul hotărî că măgarul şi-aşa era bătrân, iar că fântâna, oricum secată, tot trebuia să fie acoperită odată şi-odată. El a ajuns la concluzia că nu mai merita osteneala de a-l scoate pe măgar din adâncul fântânei.

Aşa că ţăranul îşi chemă vecinii, ca sa-i dea o mână de ajutor. Fiecare dintre ei apucă câte o lopată şi începu să arunce de zor pământ înăuntrul fântânei. Măgarul pricepu de îndată ce i se pregatea şi se puse şi mai abitir pe zbierat.

Dar, după citeva lopeţi bune de pământ, măgarul se potoli şi tăcu.

Ţăranul privi în adâncul fântânei şi rămase uluit de ce văzu. Cu fiecare lopată de pământ, măgarul cel bătrân făcea ceva neaşteptat: se scutura de pământ şi păşea deasupra lui. În curând, toată lumea fu martoră cu surprindere cum măgarul, ajuns până la gura fântânei, sări peste ghizduri şi ieşi fremătând…

Viaţa va arunca şi peste tine cu pământ şi cu tot felul de greutăţi… Secretul pentru a ieşi din fântână este să te scuturi de acest pământ şi să-l foloseşti pentru a urca un pas mai sus.

Fiecare din greutăţile noastre este o ocazie pentru un pas înainte. Putem ieşi din adancurile cele mai profunde dacă nu ne dăm bătuţi.

Foloseşte pământul pe care ţi-l aruncă peste tine ca să mergi înainte.

Socrate si adevarurile sale

In Grecia antica Socrate(469-399 DC), era foarte mult laudat pentru intelepciunea lui. Intr-o zi, marele filozof s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el agitat si care i-a spus:

"Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studentii tai?"

"Stai o clipa," ii replica Socrate. "Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei."

"Trei?"

"Asa este," a continuat Socrate. "Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel al Adevarului. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?"

"Nu," spuse omul. "De fapt doar am auzit despre el."

"E-n regula," zise Socrate. "Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?"

"Nu, dimpotriva..."

"Deci," a continuat Socrate, "vrei sa-mi ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?"

Omul a dat din umeri, putin stanjenit. Socrate a continuat.

"Totusi mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba - filtrul Folosintei. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos?"

"Nu, nu chiar..."

"Ei bine," a conchis Socrate, "daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici de Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa-mi mai spui?"

Omul era invins si s-a rusinat. Si astfel Socrate nu a aflat niciodata ca nevasta-sa il insela cu studentul respectiv.

Unde se afla Dumnezeu?

Cineva i-a spus unui mare invatat hasidic, Yitzhak Meir, pe cand era copil:
-Iti dau un ban daca-mi spui unde se afla Dumnezeu.
-Iar eu, a raspuns copilul, iti dau doi bani daca-mi spui unde nu se afla.


Poveste extrasa din cartea de povesti Cercul mincinosilor.

(preluare http://andreeadragomir.blogspot.com)

Alta poveste!

Îndemn!

Cele zece porunci ale lui Paler


Prima poruncă: Să aştepţi oricît.
A doua poruncă: Să aştepţi orice.
A treia poruncă: Să nu-ţi aminteşti, în schimb, orice. Nu sînt bune decît amintirile care te ajută să trăieşti în prezent.
A patra poruncă: Să nu numeri zilele.

A cincea poruncă: Să nu uiţi că orice aşteptare e provizorie, chiar dacă durează toată viaţa.

A şasea poruncă: Repetă că nu există pustiu. Există doar incapacitatea noastră de a umple golul în care trăim.

A şaptea poruncă: Nu pune în aceeaşi oală şi rugăciunea şi pe Dumnezeu. Rugăciunea este uneori o formă de a spera a celui ce nu îndrăzneşte să spere singur.

A opta poruncă: Dacă gîndul ăsta te ajută, nu evita să recunoşti că speri neavînd altceva mai bun de făcut sau chiar pentru a te feri de urmările faptului că nu faci nimic.

A noua poruncă: Binecuvîntează ocazia de a-ţi aparţine în întregime. Singurătatea e o tîrfă care nu te învinuieşte că eşti egoist.

A zecea poruncă: Aminteşte-ţi că paradisul a fost, aproape sigur, într-o grotă.
(Octavian Paler, Viata pe un peron)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ar fi interesant, ca exercitiu, sa ne cream propria tablita cu cele zece porunci proprii....A mea ar incepe cam asa:

Prima porunca : Nu irosi timpul
A doua porunca: Experiente cat mai multe si mai variate
A treia porunca: Nu rani pe nimeni
A patra porunca: Traieste in armonie cu tine insuti
A cincea porunca: Schimba unde si cat poti
A sasea porunca: Simplifica

Cine vrea sa continue lista?

(preluare http://www.andreeadragomir.blogspot.com/)

Darul

Darul cel mai de pret pe care il putem oferi celorlalti este sa ii facem sa se simta valorosi, importanti, frumosi in prezenta noastra.

Mi-am raspuns la intrebare, dupa ce am intors-o pe toate partile, dupa ce am retrait diverse momente, dupa ce am revazut in minte chipurile celor care m-au invatat acest lucru prin puterea exemplului.

Nu mi-a fost niciodata foarte clar cat ii iubim pe ceilalti pentru ce sunt ei cu adevarat sau cat ii iubim pentru ceea ce suntem noi in preajma lor. De aici a si plecat intrebarea care m-a framantat o vreme .
Sunt multumita cu raspunsul.



A person may forget what you say,
A person may forget what you do,
But, a person will not forget how
you made them feel….



(Parker Palmer)
(preluare din http://andreeadragomir.blogspot.com)